Het onderzoek: de ECG

Een ECG (ee-see-GEE) is een hartfilmpje. Het is een grafiek van het bonsen van het hart. Het maken ervan duurt slechts enkele minuten en daar voelt je niets van.

 

Het onderzoek: de CT-scan

Soms is het maken van een gewone röntgenfoto niet voldoende en willen de dokters een CT-scan (cee-TEE-sken) maken. Wat is een CT-scan precies en hoe gaat een onderzoek in zijn werk?

 

Het onderzoek: de EEG

Een EEG (EE-EE-gee) is een onderzoek van je hersenen. 

 

 

Het onderzoek: de echo

Met een echo kan de dokter je organen en bloedvaten bekijken.

 

 

Het onderzoek: MRI-scan

Een MRI is een apparaat waarmee je het binnenste van je lichaam goed kunt bekijken. Een MRI scan (M-R-I sken) brengt nauwkeurig je hoofd of hersenen, organen, bloedvaten, gewrichten of je rug in beeld.

 

Het staat voor de Engelse woorden Magnetic Resonance Imaging, dat betekent in moeilijk woorden Beeldvorming met magnetische resonantie.

 

Wist je dat?

De MRI bestaat uit een hele grote magneet? Daarom mag je tijdens het onderzoek bijvoorbeeld geen horloge dragen. Dat klinkt misschien gek, maar je voelt niets van de magnetische straling. 

 

Het onderzoek: rontgenfoto

Als een arts iets binnenin je lichaam wil bekijken, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt. Röntgenfoto’s worden heel veel gebruikt om botbreuken aan te tonen of uit te sluiten. 

Verder worden er veel thoraxfoto’s gemaakt. Een thoraxfoto is een röntgenfoto van je borstholte, die ook wel je thorax wordt genoemd. Op een thoraxfoto kun je dingen zien als longontstekingen. 

Wist je dat?

Röntgenstraling een elektromagnetische straling is, die ook wel X-straling wordt genoemd? Wilhelm Röntgen was de ontdekker van de röntgenstraling en vandaar dat het ook zijn naam draagt.