Wie regelt er van alles rondom jouw opname?

De secretaresse ontvangt je op de afdeling. Ze regelt daarnaast alle zaken rondom jouw opname. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een afspraak krijgt wanneer je weer naar huis mag.

 

Wie begeleidt jou op de afdeling?

De medisch pedagogisch zorgverlener begeleidt je tijdens de ziekenhuisopname. De medisch pedagogisch zorgverlener vertelt je wat er met je gaat gebeuren en zorgt voor afleiding tijdens onderzoeken. Daarnaast zorgen zij ervoor dat je leuke activiteiten kunt doen in de speelkamer of op je kamer.

 

Wie verzorgt jou?

De verpleegkundige zorgt de hele dag voor je. De verpleegkundige komt verschillende dingen doen.  Ze brengen je naar de operatiekamer, doen controles (zoals een temperatuur opnemen), geven je medicijnen en bij hen kun je terecht met alle vragen.

 

Wie is eindverantwoordelijk voor jouw opname en behandeling?

Als je in het ziekenhuis ligt, krijg je te maken met de dokter en co-assistenten (dokters in opleiding). De dokter, of eigenlijk kinderarts komt regelmatig bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Hij of zij overlegt dagelijks met de verpleegkundige om te horen hoe het met je gaat en kijkt welke medicijnen je moet hebben en hoe lang je nog moet blijven.

 

Wie brengt jouw eten en drinken?

De voedingsassistenten verzorgen het eten op de afdeling. Zij zorgen voor jouw ontbijt, drinken en fruit, de broodmaaltijd tussen de middag en het warme eten ’s avonds. Je herkent hen aan hun groene blouse.

 

Wie weet alles van emoties?

Het is altijd spannend om in het ziekenhuis terecht te komen. Je kunt je soms ongelukkig voelen, of je zorgen maken over je ziek zijn. Soms krijg je dan moeite met eten, plassen of andere problemen. Als het niet helpt om hier met je ouders over te praten, kan de orthopedagoog je helpen. De orthopedagoog zoekt samen met je uit waar je goed in bent, waar je je zorgen over maakt, wat je moeilijk vindt en wat je daaraan zou kunnen doen. Hij of zij kan je helpen minder bang te zijn en je leren om aan anderen te vertellen wat je hebt.

 

Wie weet er alles van spreken, horen, verstaan en begrijpen?

Een ander naam voor een logopedist is spraaktherapeut. Als je problemen hebt met horen, verstaan of begrijpen van taal dan ga je naar de logopedist. Zij doet onderzoek en oefeningen met je.

 

 

 

Wie weet alles van eten en drinken?

De dietiste weet alles van voeding. Als je bepaalde dingen niet en andere dingen juist wel moet eten, heb je een dieet. De diëtist bespreekt dit dieet met jou en je ouders.

 

Wie weet er alles van bloed?

De verpleegkundige van het priklab komt bloed prikken wanneer je bloed onderzocht moet worden. Zij komen naar de afdeling toe om boed bij je af te nemen. De pedagogisch medewerker is daarbij vaak aanwezig om je aandacht af te leiden.  

 

Wie beweegt er met jou?

De fysiotherapeut weet alles van bewegen. De fysiotherapeut komt bij je langs op je kamer of oefent met je in de gymzaal van het ziekenhuis als dat nodig is. Zij of hij oefent bijvoorbeeld met je zodat je na een knieoperatie weer kunt lopen met krukken.

 

Wie maakt jouw kamer schoon?

De schoonmaakster zorgt ervoor dat de afdeling schoon blijft. Ze komt dagelijks langs om jouw kamer schoon te maken.

 

Wie helpt jou om bij te blijven met school?

Als je langer in het ziekenhuis moet blijven, kom je in aanmerking voor onderwijsondersteuning. We hebben hiervoor een ziekenhuisdocent vanuit de Ijsselgroep. We willen namelijk voorkomen dat je teveel achterraakt met je schoolwerk. 

 

Wie kan jou opvrolijken?

De Cliniclowns bezoeken één keer per week de kinder- en tienerafdeling. De Cliniclowns komen bij je op de kamer als het kan en als jij het wil.