Traanwegchirurgie

Inhoud van dit artikel

  Uw kind, of het kind waar u de zorg voor heeft, wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor een traanwegbehandeling ofwel Sondage.

  Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over de ingreep. In deze folder vindt u nog wat toelichting, zodat u zelf en het kind optimaal voorbereid zijn.

   

  Voor meer informatie verwijzen we naar de meer algemene folder van de kinderafdeling over een dagopname.

   

  Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken/rode hond/ etc.) heeft gehad verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.
   

  Voor de operatie

  Voorlichtingsfilm

  Om kinderen goed voor te bereiden op de ingreep, kunnen u en uw kind kijken naar een film op de site van het St Jansdal: www.stjansdal.nl >kinderfilms

  • ‘Geplande operatie (OK) Kinderafdeling’
  • ‘Kinder- & Tienerafdeling’

   

  Voorlichtingsmiddag

  Op de kinderafdeling vindt drie keer per week een voorlichtingsbijeenkomst plaats om kinderen goed voor te bereiden op de opname en de operatie. Dit is op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag. U kunt bellen met de pedagogisch medewerker voor meer informatie, telefoon (0341) 463632.

   

  Nuchter

  Het kind is ‘nuchter’ als het in de ochtend op de verpleegafdeling komt, dat wil zeggen dat het vanaf   0.00 uur niet meer mag eten en drinken.

   

  Nagellak en sieraden

  Wilt u erop letten dat uw kind geen nagellak op heeft en geen sieraden om heeft?
   

  De operatie

  De operatie vindt in dagbehandeling plaats. Meestal vindt de operatie ook meteen in de ochtend plaats. U kunt zolang wachten op de kinderafdeling of op het terras in de centrale hal.
   

  Na de operatie

  Wrijven

  Probeer ervoor te zorgen dat uw kind niet in de ogen wrijft.

   

  Pijn

  Geeft u het kind zonodig wat paracetamol tegen de pijn, zoals beschreven in de bijsluiter van de verpakking.

   

   

  Bloedingen

  Het is mogelijk dat er gedurende enkele dagen na de operatie een klein beetje vocht uit de ooghoek (waar het traanbuisje zit) komt. Dit is het zogenaamd ‘wondvocht’ en is niet ernstig. U kunt dit deppen met een schone gestreken zakdoek. Gaat de wond echter bloeden, dan raden wij u aan contact met ons op te nemen.
   

  Vragen

  Afdeling kindergeneeskunde

  De eerste 24 uur na de ingreep kunt u contact opnemen met de kinderafdeling,
  telefoon (0341) 463623.

   

  Poli oogheelkunde

  In de eerste week na de ingreep kunt u tijdens kantooruren met uw vragen terecht bij de poli oogheelkunde: telefoon (0341) 463751 van 08.30 - 17.00 uur.

   

  Huisarts

  Ontstaan er klachten een week na de ingreep, dan verwijzen we u tijdens kantooruren naar uw huisarts.

   

  Huisartsenpost (HAP)

  Buiten kantooruren kunt u een week na de ingreep contact opnemen met de Huis Artsen Post (HAP): telefoon 0900 341 0 341