Plastest (uroflowmetrie) bij kinderen

Inhoud van dit artikel

   

  Een uroflowmetrie noemen we ook wel een plastest.

  Door zittend te plassen op een speciale stoel kan de urotherapeut zien hoe uw kind plast.

  Dit kan de urotherapeut meer zicht geven op de oorzaak van eventuele plasklachten.

   

  Voorbereiding

  Voor dit onderzoek wordt uw kind gevraagd om met een volle blaas te komen.

  Normale aandrang om te plassen is voor dit onderzoek voldoende. De blaas hoeft dus niet extra vol te zijn. Probeer twee uur voor het onderzoek voor het laatst te plassen. Blijf hierna wel extra drinken.
  Sommige kinderen kunnen de plas niet zo lang ophouden. Dat is geen probleem. We kunnen uw kind hier drinken geven zodat de blaas zich weer kan vullen. U mag natuurlijk ook zelf drinken meenemen.

   

  De plastest

  Als u op de poli komt en uw kind moet al direct plassen, mag u op de deur van de spreekkamer kloppen. De urotherapeut helpt uw kind dan zo snel mogelijk.

   

  Indien uw kind nog geen aandrang heeft, kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. De urotherapeut zal u komen ophalen.

   

  Zodra uw kind aandrang heeft mag hij/zij plassen op een speciale stoel. Onder deze stoel hangt een trechter met meetapparatuur. Daarbij mag uw kind alleen zittend plassen.

  Probeer er voor te zorgen dat er geen ontlasting meekomt tijdens het plassen.

   

  Na het plassen controleert de urotherapeut of de blaas leeg is. Dit wordt gedaan met een soort echoapparaat (een zogenaamde bladderscan). Uw kind krijgt hiervoor wat koude gel op de buik. Urine die achterblijft na het plassen kan dan gemeten worden en noemen we
  residu.


  Veel kinderen vinden het een beetje spannend om op de speciale wc te plassen. Dat is niet erg. Mede daarom proberen we 3x te plassen gedurende de afspraak.

   

  Na iedere plas op de uroflowmeter is het belangrijk om weer goed te gaan drinken zodat uw kind snel de 2e en 3e plas kan doen.

   

  Het is van te voren moeilijk in te schatten hoe snel uw kind 3 plassen kan doen. Daardoor kunnen we niet zeggen hoelang uw afspraak op de poli gaat duren. Het kan al snel een paar uur zijn. Houdt u hier rekening mee.

   

  We zien u graag op de afgesproken tijd op de KITSpoli (voorheen plaspoli), route 0.90.