Pijn en pijnbestrijding na een operatie

Inhoud van dit artikel

    Na een operatie kun je pijn hebben. Dat is heel vervelend. We willen je graag helpen om zo min mogelijk pijn te hebben. In deze folder vertellen we je wat er mogelijk is.
     

    Pijn na de operatie

    Pijn is een signaal van weefselbeschadiging. Het hoort er dus een beetje bij na een operatie, maar dat wil niet zeggen dat we er niet over moeten praten. Pijn wordt door iedereen anders ervaren. We willen graag van jou weten hoe jij de pijn ervaart. Als je goede pijnstilling krijgt, kun je beter slapen, eten en drinken en verloopt je herstel voorspoediger.
     

    Pijn meten

    Jij weet als enige hoeveel pijn je hebt. Daarom vragen we je meerdere keren per dag of je pijn met een gezichtje of cijfer aan te geven. 0 is helemaal geen pijn, 10 is de ergste pijn die je je kunt voorstellen. Deze score liniaal ziet er zo uit:

     

     


    Omdat pijn per persoon zo anders is, is het heel belangrijk dat je het goed aangeeft. In rust kan pijn soms meevallen, maar als je gaat bewegen kan het anders zijn. Wil je dit verschil ook aangeven? De verpleegkundige kan dan kijken of ze nog iets in je pijnstilling kan aanpassen.

     

    Vormen van pijnstilling

    We hebben verschillende vormen van pijnstilling:

     

    Tabletten/capsules

    De meest gegeven pijnstilling is in de vorm van een tabletje of capsule. Je kunt dit innemen met een slokje water.

     

    Zetpil

    Als je misselijk bent, is het niet fijn om een tabletje te moeten slikken. Het kan zijn dat je dan een zetpil krijgt. We geven ook een zetpil als je voor een operatie niks mag eten en/of drinken.

     

    Injectie

    Als een tablet niet voldoende helpt, kan er gekozen worden om een injectie te geven.

     

    Via een pomp

    Als je morfine krijgt, dan kun je dit krijgen via een speciale pomp. Deze is aangesloten op het infuus in je hand/arm. Bij deze pomp kun je zelf op een knopje drukken waardoor je morfine krijgt (natuurlijk wel met een maximum hoeveelheid).

     

    Via een slangetje in je rug

    Dit noemen we epidurale pijnstilling. Als jij dit nodig hebt, zal de dokter dit aan jou vertellen. Er wordt dan met een holle naald een dun slangetje in je rug gebracht. De naald wordt verwijderd en het slangetje blijft zitten en wordt vastgeplakt. Op deze manier kun je continu pijnstilling krijgen via een pomp die op het slangetje aangesloten wordt. Dit slangetje kan een aantal dagen blijven zitten.
     

    Belangrijk

    Hoe langer je wacht met het aangeven dat je pijn hebt, hoe moeilijker het is om de pijn te verminderen. Ook is het belangrijk dat je vertelt of de pijnstilling goed of juist niet goed helpt. Het kan zijn dat de pijnstillers bijvoorbeeld alleen helpen als je stil ligt. Wanneer je dit meldt, kan de verpleegkundige kijken of ze nog iets kan aanpassen in de pijnstilling.
     

    Hoe lang pijnstilling?

    Je krijgt pijnstilling zolang je het nodig hebt. Als het nodig is, krijg je een recept mee naar huis.
     

    Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

    Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
     

    Wie beslist: jij, je ouders of samen?

    Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

     

    Ben je ouder dan 12 jaar?

    Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

     

    Ben je 16 jaar of ouder?

    Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl