Ontwikkelingsgerichte zorg bij te vroeg geboren kinderen

Inhoud van dit artikel

     

    Kinderen die te vroeg geboren worden, missen de laatste rustige periode in de baarmoeder en zijn aangewezen op intensieve zorg op de couveuse afdeling. Het verblijf op onze afdeling brengt onvermijdelijk stress met zich mee. Te vroeg geboren kinderen kunnen minder goed prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen verwerken.

     

    De stress zoveel mogelijk wegwerken helpt bij de neurologische ontwikkeling en het genezingsproces van uw kindje. Wij hechten veel waarde aan het welbevinden van uw kindje en passen waar mogelijk ontwikkelingsgerichte zorg toe.

     

    Er is gebleken dat als we kijken naar het individuele gedrag van uw kindje, dit de beste informatie geeft over het welbevinden. Hoe klein ook, uw kindje laat merken hoe het zich voelt en hoe het gesteld is met zijn of haar welbevinden. Daarom proberen we door te luisteren en te kijken hier adequaat op te reageren.

     

    Ik kan nog niet praten en toch kan ik jullie al heel veel duidelijk maken

     

    Als mijn handjes dicht bij mijn gezichtje of mijn mondje zijn,
    Als ik een sjaaltje, een knuffel of je vinger vastpak,
    Als ik mijn voetjes tegen elkaar houd,
    Als ik steun zoek en vind met mijn voetjes,
    Als ik lach of mijn gezichtje ontspannen is,
     
    Als ik echt naar jullie kijk, ook al is het maar kort,
    Als ik ontspannen lig te slapen,

     

    dan vertel ik jullie dat ik mij goed voel

     

     

    Als ik daarentegen mijn rugje naar achteren krom,
    Als ik mijn vingertjes en teentjes spreid,
    Als ik mijn armpjes en beentjes in de lucht steek,
    Als ik jammer of huil,
    Als ik geeuw,
    Als ik mijn oogjes wegdraai,

     

    dan vertel ik jullie dat ik de wereld om me heen even niet zo goed aankan, dat ik veel te moe ben of mij niet zo lekker voel

     

     

    Ik zal jullie ook uitleggen hoe jullie me kunnen helpen

     

    Omdat ik nog klein ben, kan ik soms overstuur zijn van de dingen die rondom mij gebeuren. Licht, geluid en ook aanrakingen zijn voor mij extra prikkels waarmee ik nog moet leren omgaan. Ik vind het fijn als jullie:

    • Zachtjes spreken,
    • Geen voorwerpen op mijn couveuse leggen,
      Mijn couveuse zachtjes open en dicht doen,
    • Mijn oogjes beschermen tegen helder licht en me soms zelfs helemaal in het donker leggen (bijvoorbeeld een doek over de couveuse)

     

    Ik weet het, ik ben een schatje. En de verleiding om me wakker te maken, me te strelen of met me te praten kan groot zijn. Maar slaap is voor mij als een medicijn. Het helpt me groeien.

     

    Wil je me aanraken, doe het rond een voedingsmoment, cluster de zorgmomenten. Jullie kunnen me ook aanraken zonder me wakker te maken, eenvoudig door zachtjes jullie hand op mijn hoofdje te leggen en op mijn buikje of billetjes. Zo voel ik me veilig en weet ik dat jullie er zijn. Zo kunnen mijn papa of mama, of de verpleegkundige die voor mij zorgt, me ook troosten als ik geprikt moet worden.

     

    Ik lig graag zo, dat ik gemakkelijk met mijn handjes bij mijn mond kan, zodat ik daar op kan sabbelen. In overleg met m’n ouders kan ik ook op een fopspeentje sabbelen.

     

    Ook lig ik graag zo, dat ik mijn armpjes en beentjes gebogen kan houden. Als ik hierbij nog in een nestje (snuggle-up) mag liggen, zodat ik iets voel als ik beweeg, dan voel ik me nog meer op mijn gemak (begrensd).

     

    Een knuffel en/of doekje met de geur van mama kunnen me daarbij helpen.

     

     


    Als ik wakker gemaakt moet worden, doe dat dan zachtjes. Spreek me eventjes zacht aan zodat ik weet dat jullie er zijn. Je kan je handen rondom mij houden en me misschien uitleggen wat er gaat gebeuren.

    Als jullie merken dat ik te moe of overstuur ben, help me dan om een houding te vinden waarin ik weer rustig kan worden. Als ik niet te ziek ben, lig ik het liefst met mijn blote lijfje op de blote huid van papa of mama. Kangoeroeën noemen ze dat. Voor mij is dat echt een topmoment! Graag minimaal een uur.
     
    En straks word ik groter en dan komt het moment dat ik uit mijn ‘nestje’ groei en dat ik andere dingen nodig heb.

    Zo, dit zijn maar enkele van de dingen die ik jullie door mijn houding en gedrag kan vertellen. Zo kunnen jullie zien hoe ik op jullie aanraking en stemgeluid reageer.

     


    Ook biedt de verpleging Video Interactie Begeleiding (VIB) aan om de interactie tussen ons vast te leggen. Zo komen jullie heel veel van mij te weten en kennen jullie mij als de beste als ik met jullie mee naar huis ga.

     

    Voldragen zieke baby’s

    Wij merken dat ook voldragen zieke kinderen baat hebben bij deze aangepaste zorg die we bij te vroeg geboren kinderen toepassen.

     

    Wij hopen u zo voldoende informatie te hebben gegeven over ontwikkelingsgerichte zorg. U bent uiteraard van harte welkom met uw vragen en/of opmerkingen bij de verpleegkundige.