Nazorg trekken tanden / kiezen

Inhoud van dit artikel

  Vandaag heb je een operatie in je mond gehad. Hierdoor heb je nu een wondje wat meestal is gehecht. In deze folder geven wij informatie over wat je kunt  verwachten na deze operatie.
   

  Pijn

  Na deze operatie kun je wat last van pijn krijgen. Dit is goed te bestrijden met paracetamol.

   

   

  Zwelling

  Door de operatie kan je wang/lip flink dik worden! Dit zal na twee dagen het ergst  zijn en daarna weer langzaam afnemen. Dit is normaal na deze ingreep! Soms is er ook een bloeduitstorting (blauwe plek). De wang/lip blijft dan langer dik en verkleurt, maar dat is niet erg!
   

  Beperkte mondopening

  Het gebeurt vaak dat je je mond niet goed kunt openen. Dit gebeurt vooral als je achterin je mond geopereerd bent. Na een paar dagen kun je je mond weer normaal openen. Je kunt zelf ook een beetje oefenen door je mond af en toe wat verder open te doen.
   

  Voeding

  De eerste twee dagen kun je het beste zachte dingen eten. Je hoeft geen maaltijden over te slaan. Eten en drinken mogen niet te warm of te koud zijn, dus bij voorkeur lauw.
   

  Verdere verzorging/mondhygiëne

  Het is beter om de eerste dag na de ingreep je mond zo weinig mogelijk te spoelen. Je moet wel je tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig met de tandenborstel in de buurt van je wond.
  Vanaf de tweede dag  kun je je mond wel  een paar keer per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water).
   

  Hechtingen

  Als bij jou de wond is gehecht, zijn deze hechtingen meestal na een of twee weken zover opgelost, dat ze vanzelf verdwijnen.
   

  Bewegen

  De volgende dag mag je weer naar school en na een week mag je weer zwemmen.

   

   

   

  Kijk ook eens op de kinderwebsite van het St Jansdal: www.stjansdalkids.nl