LHRH-test, kind

Inhoud van dit artikel

    Binnenkort wordt u met uw kind verwacht op de kinder- en tienerafdeling in ziekenhuis St Jansdal. De kinderarts heeft in overleg met u besloten om bij uw kind een onderzoek te laten doen naar de puberteitsontwikkeling. 

     

    Een ingreep of behandeling in het ziekenhuis kan voor een kind heel spannend zijn, waarbij de angst het soms overneemt van de normale nieuwsgierigheid. Deze folder is bedoeld om ouder en kind uit te leggen hoe dit onderzoek plaatsvindt, wat u kunt verwachten op de dag dat u hier komt met uw kind en waardoor de angst bij uw kind kan afnemen. Probeer vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden. 

     

    Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken/rode hond/etc.) heeft gehad verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte. 

     

    Doel van het onderzoek 

    De hypofyse is een klier in de hersenen. Onder invloed van een hormoon (het LHRH) scheidt deze klier zelf weer twee hormonen af:

    • het LH ofwel Luteïniserend Hormoon

    • het FSH ofwel Follikel Stimulerend Hormoon

     

    Taak van deze twee hormonen is het stimuleren van de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. 

    Een verstoorde functie van de hypofyse kan stoornissen geven in de puberteitsontwikkeling. De puberteit kan te vroeg of te laat intreden. 

     

    In dit onderzoek onderzoekt de kinderarts hoe de afgifte van de hormonen door de hypofyse functioneert. 

     

    Voorbereiding op het onderzoek 

    Uw kind heeft verder geen specifieke voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Hij/zij mag voor en tijdens de test gewoon eten en drinken. 

     

    Op de kinderafdeling is allerlei speelgoed aanwezig, maar als uw kind speciaal speelgoed of boekjes mee wil nemen dan mag dat ook. Een pyjama meenemen is niet nodig. 

     

    Dag van het onderzoek 

    Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van het ziekenhuis. Hier verwijst men u door naar de kinder- en tienerafdeling op de begane grond. 

     

    De kinderarts brengt een infuus in, die wordt vastgeplakt met een spalk. Om de huid enigszins te verdoven wordt 'bananenspray' gebruikt. Bij het inbrengen van het infuus wordt meteen al wat bloed afgenomen. Ook wordt de bloeddruk bepaald voordat het onderzoek plaatsvindt. 

     

    Het onderzoek 

    Vervolgens wordt via het infuus het hormoon LHRH ingespoten. Uw kind kan hiervan een beetje misselijk worden en hoofdpijn of buikpijn krijgen. 

    Daarna wordt nog ieder half uur bloed afgenomen uit het infuus, tot twee uur na het toedienen van de LHRH. Bij iedere bloedafname wordt opnieuw de bloeddruk van uw kind bepaald, omdat als reactie op het toedienen van het hormoon LHRH soms bloeddrukdaling kan voorkomen. 

     

    Uw kind hoeft niet op bed te blijven tijdens de test. Na de test wordt het infuus verwijderd. Uw kind mag weer wat eten en drinken. Als de bloeddruk normaal is mag u weer naar huis met uw kind. Het onderzoek duurt een ochtend. 

     

    Uitleg aan uw kind 

    U kunt uw kind als volgt uitleg geven:

    • Het voor een ochtend naar het ziekenhuis gaat en dat u er de hele tijd bij mag blijven.

    • Het een prik krijgt om het infuus in te brengen en dat de ‘bananenspray’ ervoor zorgt dat het prikje nog maar een klein beetje pijn doet.

    • De kinderarts daarna steeds een beetje bloed afneemt en de verpleegkundige een band om zijn/haar arm oppompt (net als een zwembandje) en weer leeg laat lopen om de bloeddruk te meten.

    • Het een medicijn krijgt via het infuus, waar het een beetje misselijk van kan worden, hoofdpijn of buikpijn van kan krijgen.

    • Het niet in bed hoeft te blijven liggen (mag wel), maar gewoon mag spelen in de speelkamer.

    • Het infuus na de test verwijderd wordt en dat dit geen pijn doet.

    • Het gewoon mag eten en drinken.

    • Het weer met u mee naar huis mag als het onderzoek is afgelopen.

     

    Vragen 

    Hebt u naar aanleiding van de folder nog vragen, dan kunt u bellen met de kinder- en tienerafdeling. Het telefoonnummer is: (0341) 463623.