Dagopname kind

Inhoud van dit artikel

    Binnenkort kom je in het ziekenhuis voor een ingreep. Waarschijnlijk heb je al van de dokter gehoord wat er tijdens de ingreep gaat gebeuren. In deze folder hebben we alles nog eens voor jou op een rijtje gezet, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
     

    Afspraak met de anesthesist

    Omdat je onder narcose gaat is het belangrijk dat je eerst naar de anesthesist (narcotiseur) gaat. Een afspraak hiervoor kun je maken via het afsprakenbureau. Je kunt hier langslopen (je vindt het afsprakenbureau in de centrale hal) of je kunt ze bellen op nummer (0341) 463890.
     

    Voorlichting

    Er is een mogelijkheid om een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Wanneer je komt voor de voorlichting laten we je aan de hand van een fotoserie zien hoe een opname op de kinder- en tienerafdeling gaat. Daarnaast hebben we een tas waarin allerlei materialen zitten die je tegen kunt komen tijdens een opname. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een operatiejasje.
    We geven je ook een korte rondleiding over de afdeling. Je ziet dan vast hoe de kamers eruit zien en in wat voor bed je komt te liggen.
     

    Voor wie is de voorlichting?

    De voorlichting is voor iedereen van 2 tot 17 jaar die geopereerd moet worden. Je ouders mogen meekomen naar de voorlichting.

     

     

    Wanneer is de voorlichting?

    Je kunt je aanmelden voor de voorlichting van maandag t/m vrijdag. Het is verstandig om 1 á 2 weken voor de operatie langs te komen voor de voorlichting.
     

    Hoe meld ik me aan?

    Als je weet wanneer je geopereerd gaat worden, kun je de pedagogisch medewerker bellen om je aan te melden voor de voorlichting. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 7.30-16.00 uur, telefoonnummer (0341) 463632.

     

    Film

    Als voorbereiding kun je alvast de voorlichtingsfilm voor de geplande OK bekijken op www.stjansdalkids.nl.

     

    Voor de operatie

    • Op de dag van de ingreep moet je vanaf een bepaalde tijd ‘nuchter’ zijn. Dat houdt in dat je vanaf dat moment niks meer mag eten en drinken. Je hoort van de anesthesist vanaf welk tijdstip dit is .
    • Het lichaamsdeel wat geopereerd wordt moet vrij zijn van make-up, kunstnagels, nagellak, sieraden en piercings. Een tongpiercing moet altijd verwijderd worden voor de operatie. Bodylotion en crème niet smeren op het lichaamsdeel wat geopereerd moet worden.

     

     

    Wat neem je mee?

    • Een (oude) pyjama en extra ondergoed
    • Sloffen of slippers
    • Je favoriete knuffel(s)
    • Op de kinder- en tienerafdeling is allerlei speelgoed aanwezig, maar als je iets van huis mee wil nemen mag dit natuurlijk ook.

     

     

    De dag van de ingreep

    • Je mag je melden op de kinder- en tienerafdeling.
    • Op de kinder- en tienerafdeling word je verzorgd door één van de verpleegkundigen.
    • Je ouder(s) mogen de hele dag aanwezig zijn.

     

     

    • Je krijgt voor de ingreep een operatiejasje aan.
    • Eén van je ouder(s) mag mee naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamers (OK).
    • Een verpleegkundige brengt jullie daar naar toe. Jij hoeft alleen maar in je bed te liggen en wordt er naartoe gereden.

     


     

    • Op de OK krijg je een kapje voor je neus/mond of een prikje (dit noem je een infuus) op de bovenkant van je hand. Je krijgt een middel toegediend waardoor je gaat slapen. Eén van je ouder(s) blijft bij je totdat je in slaap bent.

     


    Wanneer de ingreep klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht. Eén van je ouder(s) mag hier bij zijn. Wanneer je je goed genoeg voelt, ga je terug naar de kinder- en tienerafdeling.

     

    Na de ingreep

    • Eenmaal terug op de kinder- en tienerafdeling krijg je eerst wat te drinken en als dat goed gaat kun je ook  wat eten.
    • Houdt er rekening mee dat je na de ingreep nog ongeveer vier uur moet blijven ter observatie. In deze vier uur moet je ook geplast hebben.
    • Na de ingreep krijg je, als het nodig is, leefregels mee over wat je wel en niet mag doen.
    • Als de dokter heeft afgesproken dat je na de ingreep nog een keer terug moet komen op de polikliniek, dan wordt er een afspraak voor je gemaakt.

     

     

    • Wanneer je een nachtje moet blijven slapen na de ingreep, mag één van je ouder(s) blijven slapen. We zetten dan een opklapbed naast jouw bed.
       

    Informatie voor jongeren tot 12 jaar

    Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
     

    Ben je ouder dan 12 jaar?

    Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl
     

    Ben je 16 jaar of ouder?

    Dan beslis je zelf over een behandeling of onderzoek. Alleen jouw toestemming is hiervoor nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl
     

    Website

    Kijk ook eens op de kinderwebsite van het St Jansdal:
    www.stjansdalkids.nl