Allergie voor huisstofmijt

Inhoud van dit artikel

    Bij klachten van astma of allergische rhinitis bij kinderen komt het vaak voor dat blootstelling aan huisstofmijt een rol speelt bij het veroorzaken en in stand houden van deze klachten.

    In deze folder lichten wij toe welke maatregelen u kunt nemen om blootstelling van uw kind aan huisstofmijt zo veel mogelijk te vermijden.

     

    Wat is huisstofmijtallergie?

    De allergie voor huisstofmijt is eigenlijk een allergie voor de ontlasting van de huisstofmijt. De huisstofmijt is een heel klein diertje dat met het blote oog net niet te zien is. Het komt in alle Nederlandse huizen voor.
     
    De huisstofmijt voedt zich met afvalmateriaal zoals haren en huidschilfers van mensen en dieren. Hij plant zich het snelst voort in een omgeving waar het warm en vochtig is. De ontlasting van de huisstofmijt bestaat uit heel kleine en lichte stofdeeltjes die in de lucht gaan zweven en door mensen dus ingeademd worden.

     

    Bij een allergie voor huisstofmijt treedt onder invloed van die blootstelling een chronische (dat wil zeggen voortdurende) ontstekingsreactie van de luchtwegen op. De huisstofmijt overlijdt bij temperaturen boven de 60 graden en onder de -20 graden Celsius.
     

    Maatregelen

    Het is in ons klimaat onmogelijk om blootstelling aan huisstofmijt volledig te vermijden. U kunt dan ook niet verwachten dat de hier genoemde maatregelen leiden tot het volledig verdwijnen van de klachten bij uw kind. Ze kunnen met deze maatregelen wel aanzienlijk verminderen.

    Vrijwel altijd is er ook een behandeling met geneesmiddelen nodig. Dit zal de arts met u bespreken. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat voor het terugdringen van de blootstelling aan huisstofmijt een pakket van maatregelen nodig is. Het nemen van één van deze maatregelen is dus niet voldoende; het gaat om het hele pakket.

    U kunt de huisstofmijt bestrijden door de volgende maatregelen te treffen:

    • Beschutting wegnemen: het wassen van uw beddengoed op 60 graden, eventueel aanschaffen van een huisstofmijtdichte hoes voor het matras.
    • Saneren van uw huis: inrichten, schoonmaken en vocht bestrijden.
    • Hygiëneadvies en behandeling bij overgevoeligheid voor huisstof(mijt).

     

    Beschutting wegnemen

    Door zo min mogelijk textiel in huis te hebben, neemt u de beschutting voor de huisstofmijt weg. Het beestje zal zich minder thuis voelen en zal zich minder snel voortplanten. De belangrijkste maatregel hierbij is ventileren en het wassen van het dekbed, kussen, dekbedhoezen en kussenslopen op 60 graden. Het bed is een favoriete plek voor huisstofmijten. Het is er lekker warm en vochtig en er is voldoende voedsel (haren en huidschilfers). Omdat kinderen een groot deel van de dag in bed doorbrengen, is de eerste en belangrijkste maatregel: het terugdringen van de huisstofmijt in het bed van uw kind.

     

    Knuffels

    Een andere maatregel om de blootstelling aan huisstofmijt in bed tegen te gaan, is het terugbrengen van het aantal knuffels in bed tot maximaal drie, vooral de pluchen knuffels. Om huisstofmijt op ‘favoriete’ knuffels te doden, kunt u de knuffel op 60 graden wassen.
    Ook kunt u de knuffel gedurende 48 uur in de diepvries (-18 graden) leggen en daarna uitwassen op een lage temperatuur. We raden u aan dit eens per zes weken te doen.

     

    Huisstofmijtdichte matras(hoes)

    Eventueel kunt u voor het matras een speciaal huisstofmijtdichte hoes aanschaffen. Huisstofmijtdichte matrashoezen bestaan uit een ademende kunststof waar de huisstofmijten niet van houden. Daardoor kan de huisstofmijt zich niet meer nestelen in het matras. De aanschaf van deze hoezen is voor uw eigen rekening.

    Het materiaal van het matras is minder belangrijk (hoewel kapok of wol beter vermeden kan worden en heel oude matrassen ook). ‘Anti­allergische matrassen’ bestaan dus niet. . U hoeft dus geen speciale of extra dure matras voor uw kind te kopen.

     

    Huisstofmijtdichte dekbedhoes

    Een huisstofmijtdichte hoes om het dekbed is ook mogelijk. De meeste synthetische dekbedden kunnen op 60 graden Celsius gewassen worden, waarbij de huisstofmijt overlijdt. Eens per zes weken het dekbed zo wassen is net zo effectief als een huisstofmijtdichte dekbedhoes.
     

    Huisstofmijtdichte kussenhoes

    Als uw kind een kussen heeft dat niet wasbaar is op 60 graden Celsius, dan is het verstandig om hier ook een huisstofmijtdichte hoes omheen te doen. Het maakt ook hier niet uit van welk materiaal het kussen is gemaakt: synthetische kussens bevatten minstens net zo veel huisstofmijt als kussens die gevuld zijn met veren of dons. Ook een ‘anti­allergisch kussen’ bestaat dus niet.

     

    Onderhoud

    Huisstofmijtdichte hoezen moet u ongeveer eens in de zes maanden wassen op 60 graden.
     

    Hoezen kopen

    Sinds 2009 zitten huisstofmijtdichte hoezen helaas niet meer in het basispakket van de zorgverzekeraars. Wellicht is het opgenomen in het aanvullend pakket van uw zorgverzekering. Als dit niet het geval is, zult u de hoes duszelf moeten bekostigen. Op internet vindt u vele aanbieders van hoezen.
     

    Saneren van uw huis

    Om blootstelling aan huisstofmijt zo veel mogelijk te verminderen, kan er ook een huisbezoek worden afgesproken. De longverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie komt dan bij u op bezoek.

     

    Deze verpleegkundige is speciaal getraind in het geven van adviezen op maat om blootstelling aan huisstofmijt in uw woning zo veel mogelijk te vermijden. Hierbij wordt gekeken naar de volgende zaken:

    • Vochtbestrijding: door goede ventilatie kunt u vochtige lucht snel afvoeren.
    • Inrichting en stoffering: door gladde en synthetische materialen te kiezen, maakt u het voor de huisstofmijt onaantrekkelijk in uw huis; hierbij is er speciale aandacht voor de slaapkamer.
    • Schoonmaken en wassen: regelmatig vloeren en meubels licht vochtig afnemen en wassen boven de 60 graden Celsius.

     

    Niet roken in huis!

    Naast blootstelling aan huisstofmijt speelt blootstelling aan sigarettenrook vaak ook een rol bij klachten van astma of rhinitis bij kinderen. Als u probeert om klachten van uw kind te verminderen door uw woonomgeving aan te pakken (saneren), is dat alleen zinvol als ook het roken in huis wordt aangepakt.

     

    Uit onderzoek is gebleken dat het volledig vermijden van roken de beste manier is om de schadelijke effecten van blootstelling aan tabaksrook te vermijden.
    Sigarettenrook verspreidt zich snel door het hele huis. Uit onderzoek blijkt dat tabaksrook na zes weken nog steeds meetbaar is. Als er in huis wordt gerookt, staan alle bewoners bloot aan de schadelijke invloeden van de rook. En hebben vaak medicijnen geen effect.

    Hanteer daarom een volledig rookverbod in huis (en in de auto)! Ook buiten roken is niet zinvol, omdat rook in kleding en haren gaat zitten en daar ook in blijft zitten.

     

    Hygiëneadvies en behandeling bij overgevoeligheid voor huisstof(mijt)

    Hoe kunt u het huis zo goed mogelijk 'stofvrij' maken (saneren)?
     

    Slaapkamer

    • Een mens brengt een derde deel van de dag op een slaapkamer door. Stof uw slaapkamer daarom dagelijks af (ook al lijkt het dat er niets ligt) en stofzuig ook dagelijks.
    • Probeer ook in de vakantie de slaapkamer enige malen per week stof-arm te krijgen. De meeste mijten zijn er in de periode van augustus tot december en anders groeien ze in de zomerperiode ongestoord verder.
    • Gebruik synthetisch materiaal voor hoofdkussen, matras en beddengoed. Klop deze regelmatig uit.
    • De slaapkamer kan het beste zo kaal mogelijk zijn, dat wil zeggen naadloze vloerbedekking, linoleum, kunststofbanen of parket, want dat is goed af te nemen. Geen wollen (over)gordijnen, geen pluche en dergelijke en geen kleedjes op de grond of de tafel. Geen planten, geen stoffen lampenkappen en geen huisdieren op de slaapkamer.

     

    Andere kamers

    Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de slaapkamer. Uiteindelijk trekt stof door het hele huis. In de praktijk is dit vaak nauwelijks te realiseren, of met grote financiële offers. Tegels op de vloer voldoen goed.

     

    Vochtbestrijding

    • Kijk of er lekkages zijn in de wc, badkamer, afvoerbuizen, gootsteen, wastafels, dakgoten of muren.
    • Zorg voor goede ventilatie onder de vloer en sluit ventilatieroosters in buitenmuren niet af, ook 's winters niet.
    • Ventileer het huis, bijvoorbeeld door overdag (tenzij het buiten erg vochtig is) de ramen open te zetten. Dat geeft een lagere luchtvochtigheidsgraad. De luchtvochtigheid is eventueel te controleren met een hygrometer. Hoe vochtiger, hoe beter de huisstofmijt gedijt. Verwarming van het huis brengt de vochtigheidsgraad in huis ook omlaag.
    • Warmte-isolatie (gebruik hiervoor geen spaanplaat of stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn) in combinatie met een goede ventilatie zorgt ook dat de vochtigheidsgraad zakt.

     

    Behandeling allergie

    De behandeling van huisstofovergevoeligheid kan bestaan uit:

    • Schoonmaken (saneren).
    • Neussprays tegen de overgevoeligheid (deze helpen meestal goed, maar bestrijden de allergie niet).
    • Andere medicijnen, zoals antihistaminica.

     

    Contact

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met de kinderlongverpleegkundige. Ze is bereikbaar op (0341) 435749.
    Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

     

    Links

    www.longfonds.nl