Wie is eindverantwoordelijk voor jouw opname en behandeling?

Als je in het ziekenhuis ligt, krijg je te maken met de dokter en co-assistenten (dokters in opleiding). De dokter, of eigenlijk kinderarts komt regelmatig bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Hij of zij overlegt dagelijks met de verpleegkundige om te horen hoe het met je gaat en kijkt welke medicijnen je moet hebben en hoe lang je nog moet blijven.

 

Wie regelt er van alles rondom jouw opname?

De secretaresse ontvangt je op de afdeling. Ze regelt daarnaast alle zaken rondom jouw opname. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een afspraak krijgt wanneer je weer naar huis mag.

 

Wie verzorgt jou?

De verpleegkundige zorgt de hele dag voor je. De verpleegkundige komt verschillende dingen doen.  Ze brengen je naar de operatiekamer, doen controles (zoals een temperatuur opnemen), geven je medicijnen en bij hen kun je terecht met alle vragen.

 

Wie begeleidt jou op de afdeling?

De medisch pedagogisch zorgverlener begeleidt je tijdens de ziekenhuisopname. De medisch pedagogisch zorgverlener vertelt je wat er met je gaat gebeuren en zorgt voor afleiding tijdens onderzoeken. Daarnaast zorgen zij ervoor dat je leuke activiteiten kunt doen in de speelkamer of op je kamer.

 

Wie maakt jouw kamer schoon?

De schoonmaakster zorgt ervoor dat de afdeling schoon blijft. Ze komt dagelijks langs om jouw kamer schoon te maken.

 

Wie brengt jouw eten en drinken?

De voedingsassistenten verzorgen het eten op de afdeling. Zij zorgen voor jouw ontbijt, drinken en fruit, de broodmaaltijd tussen de middag en het warme eten ’s avonds. Je herkent hen aan hun groene blouse.

 

Wat doet een slaapdokter?

De anesthesioloog (spreek uit a-nes-te-si-o-loog) of moeilijk woord voor slaapdokter zorgt voor je vlak voor, tijdens en na de operatie. Hij of zij zorgt ervoor dat je tijdens de operatie of een vervelend onderzoek “slaapt” (narcose) zodat je er niets van merkt. Voor de operatie stellen ze jou en je ouders een aantal vragen die belangrijk zijn voor de narcose.

 

Wie assisteert met het in slaap brengen?

Zij controleren voor de operatie alle apparatuur en assisteren de anesthesist bij het in slaap brengen of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Ook bewaken, begeleiden ze je voor, tijdens en na de operatie.

 

Wie let op jou tijdens de operatie?

De OK-assistenten stellen je van tevoren gerust en begeleiden zij jou tijdens de operatie. En ze helpen tijdens de operatie de arts. 

 

 

 

Wie komen jou opvrolijken?

De Cliniclowns bezoeken één keer per week de kinder- en tienerafdeling. De Cliniclowns komen bij je op de kamer als het kan en alleen als jij het wil.

Wie beweegt er met jou?

De fysiotherapeut weet alles van bewegen. De fysiotherapeut komt bij je langs op je kamer of oefent met je in de gymzaal van het ziekenhuis als dat nodig is. Zij of hij oefent bijvoorbeeld met je zodat je na een knieoperatie weer kunt lopen met krukken.