Het pijnpaspoort

Ieder kind gaat anders om met angst, spanning en pijn. In het pijnpaspoort kun je aangeven wat je wel en niet fijn vindt tijdens een behandeling of onderzoek. Het pijnpaspoort is bedoeld voor alle kinderen die komend jaar (naar verwachting) meerdere nare, pijnlijke operaties of ingrepen moeten ondergaan.

 

Nizbeth (9) nam het allereerste pijnpaspoort in ontvangst van kinderarts Yvette Konijnenberg. Met de hulp van kinderarts Yvette Konijnenberg en pedagogisch medewerker Thea Oudekerk vulde ze het pijnpaspoort in:

 

“Ik krijg elke maand een prik. Het liefst wil ik dan dat ik lig en ik samen met mama Wally kan opzoeken in het plaatjesboek.”

 

Wanneer je een pijnpaspoort hebt, kun je net zoals Nizbeth aangeven wat je wel en niet fijn vind tijdens een behandeling of onderzoek. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen op welke plek je het liefste geprikt wil worden maar ook wie je het allerliefst bij je wil hebben tijdens een onderzoek. Het ingevulde paspoort is van jou en mag je laten lezen aan iedereen die helpt bij een onderzoek of behandeling. 

 

Voorlopig reiken alleen de kinderartsen het pijnpaspoort uit. Maar het is de bedoeling dat de overige poliklinieken waar veel kinderen komen, zoals KNO en Oogheelkunde, dit ook gaan doen. 

 

Neem hieronder een kijkje in het pijnpaspoort.