Welke dokter weet alles van kinderen?

Als je in het ziekenhuis ligt, krijg je te maken met de dokter en co-assistenten (dokters in opleiding). De kinderarts is een dokter voor kinderen. Hij of zij komt regelmatig bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Hij of zij overlegt dagelijks met de verpleegkundige om te horen hoe het met je gaat en kijkt welke medicijnen je moet hebben en hoe lang je nog moet blijven.

 

Wie verzorgt jou?

De verpleegkundigen (ook wel zusters/broeders) zorgen de hele dag voor je. De verpleegkundige komt verschillende dingen doen.  Ze brengen je naar de operatiekamer, doen controles (zoals een temperatuur opnemen) en geven je medicijnen.

 

Wie maakt jouw kamer schoon?

De schoonmaakster zorgt ervoor dat de afdeling schoon blijft. Ze komt dagelijks langs om jouw kamer schoon te maken.

 

Wie brengt jou te eten en drinken?

De voedingsassistenten verzorgen het eten op de afdeling. Zij zorgen voor jouw ontbijt, drinken en fruit, de broodmaaltijd tussen de middag en het warme eten ’s avonds. Je herkent hen aan hun groene blouse.

 

Wie begeleidt jou op de afdeling?

De pedagogisch medewerker begeleidt je tijdens de ziekenhuisopname. De pedagogisch medewerker vertelt je wat er met je gaat gebeuren en zorgt voor afleiding tijdens onderzoeken. Daarnaast zorgen zij ervoor dat je leuke activiteiten kunt doen in de speelkamer of op je kamer.

 

Wat doet een slaapdokter?

De anesthesioloog (spreek uit a-nes-te-si-o-loog) of moeilijk woord voor slaapdokter zorgt voor je vlak voor, tijdens en na de operatie. Hij of zij zorgt ervoor dat je tijdens de operatie of een vervelend onderzoek “slaapt” (narcose) zodat je er niets van merkt. Voor de operatie stellen ze jou en je ouders een aantal vragen die belangrijk zijn voor de narcose.

 

Wie let op jou tijdens de operatie?

De OK-assistente blijft bij jou tijdens de hele operatie. Ze helpt de dokter en let op jou. Voor de operatie stelt ze je allerlei vragen die belangrijk zijn voordat de operatie begint.

 

Wie beweegt er met jou?

De fysiotherapeut weet alles van bewegen. De fysiotherapeut komt bij je langs op je kamer of oefent met je in de gymzaal van het ziekenhuis als dat nodig is. Zij of hij oefent bijvoorbeeld met je zodat je na een knieoperatie weer kunt lopen met krukken.

 

Wie regelt er van alles rondom jouw opname?

De secretaresse zie je bij de balie op de afdeling. Ze regelt allemaal dingen rondom jouw opname. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een afspraak bij de dokter krijgt als je weer naar huis mag.

 

Wie maakt je aan het lachen?

De Cliniclowns bezoeken één keer per week de kinder- en tienerafdeling. De Cliniclowns komen bij je op de kamer als het kan en als jij het wil.